Symptomy viróz na květech gladiol

31.07.2014 22:00

Vážení přátelé,

svou úvahu o virózách mečíků jsem se snažil co nejvíce zevšeobecnit a říci o nich jedinou věc, a to, aby se takové rostliny nemnožily a nerozšiřovaly dál. Je dobře, že se následně rozvinula diskuze na stránkách Lubomíra Rýpara, který taktéž přidal další fotografie symptomů přímo na květech. Asi jsem byl sám naivní ve věci, že symptomatika viróz je všeobecně známá a jednoduchá. Rád zareaguji s některými obrázky i já. Podotýkám, že jich mnoho nemám, rostliny selektuji po prvotních příznacích, ale ze své první pěstitelské sezóny jsem přeci jenom některé projevy CMV, který napadá více než 1000 různých druhů rostlin, na květech našel.

 

 

Na fotografiích růžového kultivaru Jeanna (dvě fotky výše) se jedná o typické  ostře ohraničené bílé symptomy, které se velmi liší od stříbřitých mechanických skvrnek od bodavě savého ústního ústrojí třásněnek (třásněnky mají asymetrické bodavě savé ústní ústrojí - vypouštěcí kanálek je degenerován).  Dodám, že Jeanna neměla symptomy napadení virózami na listech, ty měly pěknou zelenou barvu. Na fotografii níže je kultivar Jehněda - zde jsou symptomy ve světlém šedivém odstínu s tóny modré barvy.

 

 

Na tmavších kultivarech, jako je Madagascar Exotic a X-Factor (fotografie výše) jsou symptomy fialové, či namodralé - záleží na úhlu pohledu. Jsou ovšem opět ostře ohraničené, jako v případě Jeanny (sání třásněnkou by namodralé nebylo, ale opět stříbřité - navíc lépe patrné než u Jeanny). Na fotografiích jsou symptomy CMV hůře patrné u X-Factor a skvěle viditelné u Madagascar Exotic. U X-Factor ale pozorným okem vidět jsou, podívejte se ovšem opravdu pozorně, domnívám se, že řada pěstitelů si takto nevědomky může virózní cv. namnožit, protože si ničeho ani nevšimne. X-Factor byl ovšem napaden směsnou virovou infekcí - na listech byly chlorózy a mozaika, na květech symptomy patrné z fotografií. Symptomy na květech, druhý rok, byly mnohem patrnější, bohužel jsem je již nenafotil.

 

Pokud svou pozornost zaměříte na zelenou část kultivaru X-Factor, je zde na listu a pukách patrná silná mozaika, což jsou typické příznaky BYMV. Tento virus se projevuje taktéž na špičce klasu - jeho zaschnutí a úhyn je dalším typickým příkladem napadení BYMV. Typické příznaky BYMV jsem nafotil níže na jednom semenáči v červenci 2014.

 

 

Všimněte si také toho, že květy rostliny jsou retardovány a evidentně menší, než je potřeba - nejsou s to zakrýt ani klasové vřeteno.  Klas je navíc nepřirozeně krátký, nepůsobí uhlazeným a elegantním dojmem. Ačkoliv má kultivar na fotografii 21 puků, jeví se jako kraťas a uvedené množství puků by mu, dle proporcí, nikdo, bez přepočtení, netipoval.