TOP 10 kultivarů v roce 2017

15.09.2017 21:22

Sklizeň hlíz se nezadržitelně blíží a nastává čas sestavit již tradiční žebříček nejlepších kultivarů v roce 2017. Letošní klimatický ročník považuji za pěstitelsky velmi příjemný s relativně rovnoměrným rozdělením srážek. Nehledě na pověry jsem půdu k sázení kypřil na Velký pátek a sázel hlízy později, abych měl pěkné mečíky i na výstavu do Žirovnice, kde jsem chtěl představit kvalitní expozici. Nakonec se mi to, i za přispění chladného jara, podařilo.

 

Každou výstavu dostávám dotazy, jak gladioly hnojím. Ano, tato otázka se nabízí, ale recept na dlouhé klasy je spíše v tvrdé selekci, pozitivním výběru rostlin, ze kterých sbírám brut, zálivce a výběru odrůdy. Otázka kultivarů se podceňuje, je důležité se naučit průměrné věci vyhazovat a množit takové, které jsou kvalitní a spolehlivé...

 

1.) BARUNKA (Rýpar 2017) - Barunku nemám prvním rokem, proto mne její první místo nepřekvapí, čekala jen, než dostane jméno. Garantuji vám špičkové růstové vlastnosti, odolnost virózám, bezchybnou stavbu , dlouhé a rovné stonky a nákvět bez mezer.

2.) PANÍ MILENA (Rýpar 2016) - Pětistovkový suverén...

3.) STAR PERFORMER (Hartline 2007) - Letos 27 - 29 puků v nákvětu bez mezer. Více netřeba dodávat...

4.) PATRICIA ANN (Longhenry 2007) - Pokud tuto odrůdu dovezu na výstavu v nákvětu 6-8 květů, pak vždy exceluje. Neoceněný Grand Champion výstav v Žilině (2014) a Flora Olomouc (2016) mezi kultivary a v kategorii 500. Nejzdravější kultivar, který pěstuji.

5.) SHOWBOUND (Hartline 2008) - Atraktivní barevná kombinace, špičková vitalita, výborné dvojřady. Nejlepší ve své barevné kategorii a vždy záruka výborného klasu s excelentním nákvětem.

6.) DANDY (Rýpar 2010) - Loni jsem o něm napsal, že se jedná o kultivar do nepohody, protože mu vyhovují pěstitelsky špatné ročníky. I v těch dobrých je výborný, exceluje vitalitou, stavbou a vynikající sytou barvou s kulatým očkem. Umístil by se letos opět výše, pokud by neměl v takové míře problémy s vysokým počtem puků v barvě, což působilo disharmonicky.

7.) EXQUISITE (Frederick 2015) - Letošní nejlepší mečík mezi čistými bílými barvami. Je ovšem špatně označen, patří do kategorie 300.

8.) GINFIZZ (Rýpar 2014) - Dlouhý klas a rovný stonek se špičkovou stavbou a nádherným odstínem syté vínové barvy. Špičková vitalita.

9.) CUT ABOVE (Hartline 2011) - Famózní a vitální pixiola v nádherné kombinaci syté červené barvy a tmavě fialových prašníků v nákvětu bez mezer.

10.) PINK ELEGANCE (Koníček 1996) - Ačkoliv tento kultivar nepěstuji, tak udělám nečekanou výjimku... Několikrát jsem jej viděl na návštěvě zahrady Jardy Koníčka a jednoduše mě svou krásou oslovil...