Výsev semen gladiol - co se mi osvědčilo

04.03.2017 18:23

 

Výsev semen gladiol může být počátkem zrození dosud nevídaných barevných kombinací nebo snahou o zlepšení výstavních parametrů v určitém barevném spektru. Prvopočátkem toho všeho je ovšem zkřížení dvou rostlin a následný zisk semen.

 

Jelikož chci semenům dopřát ideální podmínky pro vzcházení, vysévám je v předjaří do truhlíků, které je možné umístit do skleníku nebo za okno. Dříve jsem vyséval počátkem února, letos počátkem března. Únorový výsev v interiéru má nevýhodu v jedné věci - rostliny cca za 14 dnů vzchází a jelikož nemají dostatek světla, listy se zbytečně protahují do délky a jsou úzké a vybledlé. V tomto období je logicky nemůžete umístit ven, stále hrozí riziko nočních mrazů. Není tedy potřeba s výsevem spěchat.

 

 

Substrát si nemíchám, ale kupuji výsevní, který před setím v truhlíku promísím lehce s NPK, které zajistí výživu semenáčů až do sklizně na konci léta. Substrát je dobré před setím v pařáku 30-60 minut propařit, nebo po vysetí do týdne dobře prolít přípravkem Previcur Energy, v dávce 3 ml/m2 - i zde je totiž riziko výskytu padání klíčních rostlin.

 

Výsevní substrát umožní ovšem semenům připravit lepší seťové lůžko a nad semeny se nevytváří půdní škraloup (na mé zahradě tento problém hrozí), což pozitivně ovlivňuje rychlost a kvalitu vzcházení. Proto tomuto postupu dávám přednost, i když je finančně náročnější.

 

Dříve jsem semena před setím ručně odblaňoval, ale nyní to již pro pracnost nedělám. Blány okolo semen jsou natolik tenké, že nebrání půdní vlhkosti pronikat k semenům a neinhibují tak klíčení. Navíc se s neodblaněnými semeny lépe manipuluje a pracuje.

 

Vlastní proces setí je jednoduchý. Snažím se, aby pod semeny bylo přibližně 8 cm substrátu, který lehce urovnám a přitlačím a nad nimi 2 cm substrátu, který ponechávám kyprý a urovnávám jej rukou a několikerým poklepáním  truhlíku o pracovní desku. Spon semen nijak zvlášť nehlídám (seji na široko na vzdálenost cca 1 cm), hlízečky si udělají potřebné místo samy a fyziologicky se rozmístí v půdním profilu tak, aby měly prostor.

 

Po vysetí semen je nutné vše dobře zalít (ideálně dešťovou vodou) a přibližně za týden od výsevu substrát prolít Previcurem Energy, který se postará o houbové původce padání klíčních rostlin. Účinná látka fosetyl navíc stimuluje přirozené obranné mechanismy vzcházejících semenáčků gladiol.

 

 

Po pominutí rizika nočních mrazíků umisťuji truhlíky ven a nechávám je přirozenému osudu v tvrdších (normálních) venkovních podmínkách. Semenáčky jen podle potřeby zaliji. Do sklizně část semenáčků vždy uhyne, sám k tomu selektuji takové jedince, kteří vykazují evidentní poruchy růstu (zdravotního stavu) a růstové deformace už ze semen.

 

Zmíněnou metodu používám i z důvodu silné skeletovitosti půdy na zahradě, což je vidět i na fotografiích níže - konkrétně zde byl porost gladiol v roce 2016 (na tomto místě je nyní zasázen česnek, ale k 6. březnu ještě nevzešel).

 

 

Sečteno a podtrženo - tímto pracnějším postupem získáte na konci vegetace o trochu větší hlízečky, než při výsevu na záhon, který je nutno logicky časovat na druhou polovinu dubna, až začátek května. Většina hlízeček již druhým rokem vykvete, což je vhodné pro selekci na barvu, kterou provádím. Dalším rokem je možno navíc zohlednit i další parametry a pokračovat tak v selekci, která při správném provedení určitě přinese hmatatelné výsledky.

 

Považuji za velmi důležité, aby co nejvíce semen dalo v prvním roce hlízečku, proto jim připravuji co nejlepší podmínky. Nevzešlého semínka by mi bylo pomyslně líto, vyselektovaného semenáče z něj v dalších letech mi ovšem líto není. Toť tedy můj přístup k této věci...

 

Stav výsevu k 5.7.2017: