Jak si vedl porost z brutu v roce 2019?

03.11.2019 12:55

Letos jsem vysázel brut 6. 4. na tři záhony o výměře 1 m x 4,5 m. Brut pouze před sázením máčím dva dny ve vodě. V rámci přípravy k výsadbě jej tedy pracně neloupu a ani nijak nenarušuji slupku, tato činnost se mi neosvědčila. Rozhodl jsem se však trochu zmapovat kultivary nebo semenáče, které, v rámci mého sortimentu, budou vykazovat nejlepší vitalitu růstu právě z brutu.

 

První letmá inventura porostu přišla dne 12. 5., kdy začaly vzcházet některé z kultivarů a semenáčů. Nejlépe si vedly tyto, které vzcházely rovnoměrně a měly rychlou akceleraci růstu v počátku vegetačního vývoje:

1. Red Bull

2. Ginfizz

3. PS 1804, Dark Ride, Olympia, Rosy Outlook, Samba

4. Dandy, Star Performer, Showbound

5. Patricia Ann

Ostatní bruty byly v zemi nebo vylézaly sporadicky ven.

 

Dne 16.6. byla situace následující:

1. Red Bull

2. Ginfizz, Olympia

3. Rosy Outlook, Spyro, Star Performer

4. Dark Ride, Patricia Ann, Showbound

Porost se rovnoměrně zapojoval, téměř všechen brut byl již vzešlý.

 

Stav porostu 8. 7. vystihuje poslední fotografie. Je zde jednoznačně vidět, že porost má pěknou sytou barvu a vytváří předpoklad kvalitní sklizně hlíz. Jsou zde vidět rozdíly v růstu mezi odrůdami, avšak porost, jako celek, nijak netrpí. Obecně nejlépe narůstají brutové rostliny notoricky známých vitálních odrůd. Suverén, v kategorii růstu rostlin z brutu, je Red Bull a v těsném závěsu, v konkurenci asi 220 kultivarů a semenáčů, které pěstuji, se umisťují Ginfizz a Olympia.