Nejlepších 10 gladiol v roce 2021 - pravidla ankety

24.07.2021 19:10

Vážení pěstitelé,

ankety se může zúčastnit každý pěstitel nebo milovník gladiol, který bude respektovat pravidla, která jsou níže popsána:

 

1. Vytvořte seznam deseti kultivarů v takovém pořadí, v jakém vás nejvíce v roce 2021 zaujaly. Do ankety by měly být zařazeny české, slovenské a zahraniční kultivary vedené v registrech na stránce www.gladiris.cz/evidencemeciku.htm nebo na webových stránkách českých a slovenských šlechtitelů - než napíšete anketu, prosím, zkontrolujte si, zda kultivar vůbec existuje.

 

2. Jména kultivarů uvádějte správně napsaná, pro lepší dohledání název kultivaru doplňte o jméno šlechtitele a rok introdukce. Neexistující názvy gladiol (pravopisné chyby a překlepy dohledám a opravím) nedostanou žádné body a jejich místo zůstane v pořadí prázdné, bodově neohodnocené.

 

3. Neuvádějte semenáče pod čísly nebo pracovní jména prozatím neintrodukovaných gladiol - jedná se pouze o anketu kultivarů.

 

4. Termín zaslání ankety je dostatečně dlouhý, od 1. 9. 2021 do pondělí 15. 11. 2021 (na později odeslané anketní lístky nebude brán zřetel), abych mohl anketu včas zpracovat, a ta mohla být zveřejněna již v zimním vydání zpravodaje GLADIRIS. Tímto termínem také zaručíme její aktuálnost a větší objektivitu, jelikož se nám pěstitelská (výstavní) sezóna stále ještě vybavuje.

 

5. Systém bodování je následující: první a druhá odrůda na hlasovacím lístku dostane 5 bodů, třetí a čtvrtá 4 body, pátá a šestá 3 body, sedmá a osmá 2 body, devátá a desátá 1 bod. Celková suma těchto bodů u jednotlivých kultivarů bude uvedena ve sloupci pomocných bodů (PB). Tyto pomocné body poslouží k výpočtu celkových bodů (CB), podle kterých se určí pořadí jednotlivých kultivarů, a které budou násobkem pomocných bodů (PB) jednotlivých kultivarů a jejich četností na jednotlivých anketních lístkách.

 

Jednoduchý příklad: pokud kultivar Aaralyn získá 30 PB a objeví se na osmi anketních lískách, tak získá celkem 240 bodů (CB).

 

6. Z anketních lístků bude zveřejněno pořadí prvních 50 kultivarů s příslušným bodovým ziskem celkových bodů (CB). Při jejich rovnosti bude o pořadí rozhodovat vyšší četnost umístění kultivaru v desítce nejlepších a dále pak následně nejvyšší dosažená pozice na anketních lístkách, resp. součet nejvyšších dosažených pozic.

 

7. Anketní lístky zašlete na e-mailovou adresu smida.petr@gmail.com - pokud nemáte e-mailovou schránku zřízenou, jistě vám některý známý pomůže anketní lístek poslat za vás.

 

Jedinou šancí, jak anketu ovlivnit, je zúčastnit se jí. Anketa mnoho času nezabere a jde tvořit v průběhu sezóny - po sklizni gladiol bychom měli mít prakticky jasno. Prosím tedy o co nejčasnější zaslání. Pokud mi anketní lístek do e-mailové schránky dojde, vždy potvrzuji jeho doručení. Pokud se tak nestane a nedostanete ode mě odpověď, anketní lístek nebyl doručen a zkuste ho, prosím, odeslat znovu.