Nejúspěšnější mečíky na výstavách ve Velké Británii v roce 2018

16.02.2019 13:19

Dostal se mi do rukou The Gladiolus Annual z roku 2018 Britské gladiolové společnosti (BGS) s žebříčkem nejúspěšnějších gladiol na čtyřech výstavách pořádaných BGS a prestižní Harrogate Autumn Show. Pro zajímavost ho předkládám i zájemcům na svých webových stránkách. Britský žebříček považuji za velmi relevantní, protože jediným hodnotitelským kritériem jsou výstavní parametry mečíku a je zároveň známo, že místní školení hodnotitelé si dávají ve své práci velmi záležet. Loajálnost k hodnotiteli nebo tendence ceny podělit mezi všechny vystavovatele tak jdou stranou a výsledky jsou s puncem objektivity.

 

BGS počítá nejúspěšnější mečíky ve dvou kategoriích, a to velkokvětých (300 - 500) a malokvětých (100 - 200) + gladiol typu Primulinus. Vášeň Britů pro mečíky Primulinus je dobře známá, jedná se o rostliny, které mají jinou stavbu klasů, než mečíky, které pěstujeme my na zahradách. Nevytváří na svých klasech klasické dvojřady a horní okvětní plátek mají ohnutý dopředu jako kšilt. Nevytváří též klasické okrouhlé květy, ty jsou spíše trojúhelníkového rázu. Mají blíže přírodním archaickým mečíkům, než moderním kultivarům. Průměr jejich květů je mezi 7 - 8 cm.

 

BGS Top Ten Show Report - velkokvěté kultivary

Tato kategorie je z českého pohledu velice zajímavá, protože v první pětce má Česká Republika dvě zastoupení. Na třetím místě je starší kultivar Jardy Koníčka Pink Elegance, který je v Británii dlouhodobě úspěšný a boduje, na pátém místě je kultivar Ivana Šarana Dion. Oba kultivary získaly dohromady 12 vítězství, za což oběma šlechtitelům tleskám. V rukou kvalitních britských pěstitelů se tak jejich kultivary stávají zajímavým výstavním arzenálem.    

Kultivar

Klasifikace

Šlechtitel

Počet vítězství

Of Singular Beauty

500

Welcenbach

11

Cream Of The Crop

310

Bates

10

Pink Elegance

443

Koníček

8

Flevo Eskimo

500

Snoek

7

Dion

362

Šaran

4

Cream Perfection

410

Ossleton

3

Florence Nightingale

470

Fawcett

3

River Dove

400

Anderson

3

Dazzling

333

Frederick

3

Huron Silk

310

Peeters

3

Peppermint Delight

441

Sandler

3

Serena

410

Challa

3

+ dalších 13 kultivarů po jednom prvním místu 

 

BGS Top Ten Show report - malokvěté kultivary/Primulinus

Tato kategorie z českého pohledu už tak zajímavá není a nejvíce na výstavách bodují Fawcetovy odrůdy typu Primulinus. Tento předseda BGS je, mimochodem, v současnosti nejúspěšnějším pěstitelem výstavních mečíků ve Velké Británii.

Kultivar

Klasifikace

Šlechtitel

Počet vítězství

Tsolum

234

Sjuberg

13

Ruby

P263

Fawcett

8

Shalimar

P254

Fawcett

4

Angelina

P225

Fawcett

3

Little Jude

P263

Fawcett

2

    + dalších 12 kultivarů po jednom prvním místu