Objednávání hlíz gladiol ze zámoří

03.05.2014 14:14

Vážení pěstitelé,

určitě každého z vás, kteří to myslíte s pěstováním vážně, napadlo, jaké to je objednávat hlízy gladiol ze zámoří. Chtěl bych se podělit se svými zkušenostmi, protože jsem si letos objednal hlízy, včetně několika letošních introdukcí, od společnosti Pleasant Valley Glads (USA). Dnešní článek je pro ty, kteří by si chtěli objednat také a mají třeba určité obavy, atd. Článek bude pouze popisovat záležitosti, které každý musí absolvovat, nebudu je nijak dál komentovat.

 

V lednu letošního roku jsem Garymu Adamsovi mailem zaslal objednávkový list (k stažení na gladiola.com) se jmény 49 kultivarů, po dvou hlízách střední velikosti, za cenu 230.50 USD, což je sama o sobě dost solidní suma :-D. Ovšem, zde to ani zdaleka nekončí, připočítávají se další položky:

1. Cena hlíz se násobí "Sales tax" (6,3 %), což činilo 14.50 USD

2. Poštovné a balné - 67.00 USD (nutná konzultace přímo s p. Adamsem)

3. Potvrzení zásilky - 0.50 USD

4. Vystavení "Phytosanitary certificate" - 16.00 USD

 

Celková suma, kterou jsem společnosti Pleasant Valley Glads zaslal, činila 328.50 USD - platbu bylo nutné odeslat předem, prostřednictvím webových stránek gladiola.com (odkaz na jejich zápatí), nejlépe platební kartou (vlastním virtuální, která umožňuje platbu do zahraničí), či formou PayPal.

 

Jestli si myslíte, že tímto výdaje skončily, jste na omylu, opravdové martyrium nastává s doručením hlíz na celní úřad v Ruzyni. Zde zásilku hlíz, bez vaší přítomnosti, otevírají a dokumenty postupují České poště, která jejich kopie zasílá poštou na uvedenou adresu a nabízí, že vás bude ve věci celního řízení zastupovat. Logicky, pokud nechcete jet na letiště, tak jim vyplníte přiloženou plnou moc a doložíte další nutnosti (lze jim to poslat mailem):

1. Čestné prohlášení o jaké zboží se jedná - obchodního nebo neobchodního charakteru

2. Doložíte specifikaci zboží (o co se jedná a k čemu je to určené)

3. Doklad o platbě (výpis z účtu, PayPal)

4. Doklad o druhu a ceně zboží (objednávkový list) s rozpisem zboží, ceny a dopravy

 

Jelikož hlízy gladiol spadají do kategorie FYTO, je nutné také kontaktovat Fytokaranténní inspekci Praha Ruzyně, která provede dovozní kontrolu za 945 Kč.

 

A nyní už jen čekat... V mém případě celní řízení trvalo tři dny a hlízy přišly poslední dubnový den. Při přebírání ještě zaplatíte poště 180 Kč za služby celní deklarace a DPH z hlíz, které konkrétně činilo 1250 Kč.

 

Po rozbalení hlíz zjistíte, že objednávané množství hlíz sedí, dostanete přesně to množství, co objednáte. Nespoléhejte se, že byste obdrželi hlízu navíc. Je tedy nutné objednávat přesně a nespoléhat se, že tu a tam vám do sáčku bude nějaká hlíza přidána jako rezerva proti případným ztrátám.

 

A nyní víte velmi dobře, jak procedura probíhá, přeji vám, s případnými objednávkami, mnoho zdaru  :-).