Rapotín 2019 - po sedmapadesáté

05.10.2019 18:28

Ve dnech 10. - 11.8. 2019 uspořádala rapotínská Základní organizace ČZS již 57. ročník výstavy mečíků a ostatních květin léta v perfektně připraveném sálu KKC v Rapotíně. Letošním tématem výstavy a výzdoby bylo 50. výročí vzniku CHKO Jeseníky. V prostorném sálu opět dominovaly květy mečíků, lilií, jiřin nebo denivek a působivá a pestrá aranžmá. Místní nadšenkyně a pěstitelky opět vyplenily zahrady a své výpěstky, společně s vynikajícími nápady, použily na tvorbu aranžmá, která dominovala výstavnímu sálu.

 

Podruhé proběhla páteční aranžovací soutěž, kdy soutěžící aranžérky dostaly ke svým stolům stejný počet aranžovacích a dekoračních prvků a z nich měly za úkol vytvořit aranžmá dle vlastního výběru a porovnat si tak své nápady. Letos se floristky musely popasovat s dominantními prvky - rudými růžemi a slunečnicí. Výsledek stál opravdu za to a bylo těžké vybrat ty nejlepší kompozice. Hlasování rozhodlo nakonec takto:

 

1. Zdeňka Engelová

2. Irena Kocůrková

3. Michaela Macková

 

Rapotínská výstava vždy klade důraz na aranžmá jednotlivých výstavních exponátů a stolů. Rozmístění stolů je vždy originální a ozdobné, což je patrné hlavně při pohledu z patra. Mému oku vždy lahodí i krásně čisté bílé ubrusy na výstavních stolech. Toto, v kombinaci s barvou gladiol, přidává celkovému dojmu z výstavy ještě větší kouzlo. I proto zde my vystavovatelé rádi jezdíme, vystavili jsme letos okolo čtyřstovky gladiol.

 

V pátek večer, v pozdních hodinách, kdy jsme již všichni, po poctivé práci, byli unaveni, nastal čas výstavu gladiol vyhodnotit. Toho se zmocnil Ing. Krupka. Moc se nepolemizovalo a hodnocení bylo hotové nakonec poměrně rychle. I když člověk chce být objektivní, tak ví, že v sobotu ráno, kdy se mečíky přes noc "napijí", budou vypadat úplně jinak, než v pátek večer a nikdy výstavu nevyhodnotí oba dva dny stejně. Hodnotily se opět tři nejlepší mečíky ve čtyřech velikostních kategoriích, semenáče i kultivary dohromady - obě skupiny tedy měly rovné podmínky a pokud se měly semenáče umístit, musely prokázat opravdovou kvalitu. Ze všech klasů na výstavě se následně vyhodnotil nejlepší klas výstavy - Grand Champion a po americku i druhý nejlepší - rezervní Grand Champion, protože si to kultivar Wowzer zasloužil.

 

Největší konkurence kvalitních výstavních klasů byla v kategoriích 300 a 400. V případě kategorie 200 byla konkurence mnohem větší než loni, protože jsme s Lubošem Rýparem vystavili dohromady téměř dvacet Barunek, které mají většinou kvalitní parametry. V kategorii 500 dostaly ocenění klasy, které splňovaly toto velikostní kritérium, bylo potřeba pouze určit jejich pořadí. Všímám si, že na výstavách postupně těchto výstavních obrů ubývá, nebo registrované pětistovky obecně nemají na to do této kategorie dorůst. Tuto záležitost by měli šlechtitelé reflektovat a pozorně průměry květů měřit, aby nedocházelo k mystifikacím v tomto parametru. 

 

Výsledky vyhodnocení:   

 

Kategorie 200

1.místo - Flame Eye - Šmída Petr

2.místo - Xixi - Šmída Petr

3.místo - Barunka - Rýpar Lubomír

 

Kategorie 300

1 místo - Barunka - Šmída Petr

2.místo - Dark Sea - Rýpar Lubomír

3.místo - Enšpígl - Kristková Jana

 

Kategorie 400

1.místo - Wowzer - Rýpar Lubomír

2.místo - Procyon Exotic - Šmída Petr

3.místo - Olympia - Chlebiš Josef

 

Kategorie 500

1.místo - Clarence´s Choice - Šmída Petr

2.místo - Pathos - Šmída Petr

3.místo - Zoloto Skifov - Chlebiš Josef

 

GRAND CHAMPION - Barunka - Šmída Petr

 

REZERVNÍ GRAND CHAMPION - Wowzer - Rýpar Lubomír

 

V sobotu jsem si procházel stoly a sepisoval, co mě v expozicích zaujalo:

 

V expozici Ing. Krupky dominovaly denivky a mečíky. Z denivek mě zaujaly tyto kultivary: Take My Breath Away, Spacecoast Tigertail Tango, Hot Bronze nebo El Desperado. Mezi mečíky byl pěkný Double Violet (18 p.) v světle modrém odstínu s purpurovým očkem. Dalším modrákem byl Blue Effect (17 p.). Na výstavním stole byla umístěna i jedna z prvních introdukcí Cliffa Hartlinea, pixiola Janus (18 p.). Divákům se líbila i exotická Koketka (21 p.) nebo Jiří Václavík (21 p.). Nejlepší parametry v této expozici měl žlutý kultivar Josephine (21 p.).

 

Ing. Krupka dovezl do Rapotína i výpěstky Ing. Nejedla, a to mečíky a lilie. Mečíky byly holandského typu a ve větším množstvím vždy umístěny v kyticích. Z lilií mě zaujaly tyto exempláře: Purple Lady, Orange Planet, Pink Giant, Brocen Head, Nympha a Lady Alice. 

 

V expozici Miroslava Badala mě zaujal zřasený levandulový kultivar Valčík (17 p.) se žlutým očkem nebo šumrovaná Václavíkova novinka Rainbow Warrior (17 p.). Krásný hnědý mečík Texas Girl určitě zaujal každého milovníka této barvy, stejně tak i Černý Kámen (17 p.). Dalšími pěknými kultivary byly Něžnost (18 p.) a Procyon Exotic (18 p.).    

 

V expozici Josefa Chlebiše byl pěkný klas jeho semenáče CH - 17/5/9 (19 p.) v syté červené tmavé barvě. V růžové barvě byl pěkný Paradiso (16 p.). Ve žlutém odstínu se mi líbily mečíky Golden Fantasy (17 p.) a Zoloto Skifov (21 p.). Pěkné množství puků měly kultivary Shaman (25 p.), Samba (24 p.) nebo divácky atraktivní Flame Eye (23 p.). Zaujal mě i úspěšný mečík Rajathos (18 p.) nebo silně voskovitý mečík Zlomené Srdce (20 p.), který byl v sobotu moc pěkný. Dalším pěkným semenáčem byl mečík CH - 17/5/12 (17 p.) v tmavě červené barvě. Diváky zaujala i Václavíkova Olympia (18 p.) a několik exemplářů jiřin.

 

Petr Zagora dovezl osm klasů gladiol a několik jiřin. Z gladiol mě nejvíce zaujal semenáč Lubomíra Rýpara R 1225 (19 p.) s krásnou purpurovou barvou nebo kultivary Quirin (26 p.) a Vulkán (25 p.).   

 

Lubomír Rýpar představil druhou největší expozici, která doslova hrála všemi barvami celého spektra gladiol. V hnědém odstínu bylo vystaveno několik jedinců kultivaru Minicar nebo nový semenáč R 1338, který je holandského typu s lehkým šumrováním. Krásný byl i tmavě purpurový R 1225 (22 p.). Velice se mi líbil ruský kultivar Carskaja Rosskos (25 p.) v pinkově růžové barvě. Pěkný byl i nový pastelově růžový semenáč R 1305 (18 p.). Abnormální počet puků vykázala okatá novinka Forbína (28 p.). Dalším moc povedeným mečíkem byl Procyon Exotic (26 p.), kterému se letos dařilo. Z tmavých se mi líbil mečík Dark Sea (24 p.), který jsem ovšem pro abnormálně krátký stonek již vyřadil z množení. Tmavě vínový Regent (25 p.) tímto nešvarem netrpí a má moc hezký sytý barevný odstín. Milovníky exotických kombinací oslovil klas Koketky (24 p.). Divákům se líbila i výstavní klasika Barborka (22 p.) a její potomek Barunka (24 p.), která byla umístěna v expozici hned několikrát. V zelené barvě byl vystaven kultivar Huron Meadow (22 p.). Nadějným kultivarem se zdá být nový žlutý Exkluziv (20 p.), se stříkaným červeným očkem, který umí výtečnou stavbu bez mezer. Světle modrou barvu reprezentoval Modrý Program (17 p.). Nejlepším klasem v expozici byl Madesonův oranžový Wowzer (20 p), který dostal po zásluze druhé nejvyšší ocenění.  

 

V malé expozici Jany Kristkové byly nejlepší mečíky Samba (18 p.) a Enšpígl (18 p.). Paní pěstuje mečíky pravděpodobně ve směsi, proto jsem se divil u několika exemplářů jejich chybného označení, což je škoda. Návštěvníci tak mohou býti zmateni.

 

Já jsem do Rapotína dovezl přibližně devadesát klasů gladiol. Zajímavou levandulovou novinkou s krásným barevným odstínem se mi jeví Zakisova Biznesa Ledija (20 p.), kterou jsem letos prvně vysadil a v jejím pěstování budu určitě pokračovat. Dalším pěkným levandulovým mečíkem v expozici byl Robert S. (25 p.), který tvoří geneticky vynikající dvojřady. V tmavém a sytém levandulovém odstínu diváky zaujalo několik klasů kultivaru Dandy (21 - 23 p.), jehož pevné a lesklé květy budí dojem nadpřirozenosti. Z bílých odstínů byl v expozici vidět semenáč IŠ 45/11 (23 p.) a další miniatura Crystal Fairy (21 p.). V hnědé barvě jsem vystavil několik klasů kultivaru Minicar (20 - 22 p.). Z okatých se líbil mečík Flame Eye (24 p.), Coffee (20 p.), Assol (18 p.), Exkluziv (20 p.) nebo 13 ks kultivaru Barunka (21 - 25 p.). Ve skupině bílých okatých mečíků si dovoluji upozornit na vynikající semenáč Lubomíra Rýpara R 1282 (26 p.) s krásným dlouhým klasem, vynikajícím plechovým voskem a excelentní barevnou kombinací. Predikuji tomuto semenáči skvělou budoucnost. Mezi exoty vynikal skvěle narostlý Pathos (25 - 26 p.) nebo Koketka (22 p.), která je diváckým trhákem výstav a navíc se i jednoduše pěstuje. Špičkové parametry ukázal i Václavíkův Procyon Exotic (28 p.), který byl letos na záhoně výborný. V kategorii pixiol se zdá být nyní jediným vážným výstavním konkurentem Barunky nový kultivar Dark Ride (25 p.), který dominuje svou stavbou a sytou vínovou barvou. Další vystavená pixiola Xixi (25 p.) se vyznačuje krásnou barvou, dlouhým klasem, ale má tendence jednořadého nákvětu u spodních třech až čtyřech květů. V červeném odstínu byl vystaven kultivar Malajka (21 p.), který i přes špatný zdravotní stav a extrémně krátký stonek, má krásnou barvu a věřím, že se líbí úplně každému. Již poněkolikáté jsem si ověřil kvalitu Václavíkova semenáče T1 - 29/11 (24 - 26 p.) v praxi - dlouhé klasy, špičkové pěstitelské vlastnosti a výborný nákvět. Famózním klasem byla lososová pětistovka Clarence´s Choice (24 p.) Tento obr udivoval svými proporcemi mnohé návštěvníky - květ o průměru 15,5 cm a klas délky 90 cm. V sytém vínovém odstínu se divákům líbil Broadway (21 p.). Z tmavých mečíků jsem vystavil vynikající Rýparův semenáč R 1303 (24 p.), který vychází z Regentu nebo Šaranův semenáč IŠ 58/11 (24 p.) s nákvětem dvanácti květů, který mám již několik let, ale nedaří se mi ho namnožit. Stabilně ovšem dává pěkné klasy, což je na tuto barvu vzácností. Tmavá klasika Černý Kámen (22 p.) výstavními parametry sice nevyniká, ale jeho předností je právě krásná tmavá barva. Tmavé barevné spektrum doplňoval také Regent (25 p.), který se rovněž dobře pěstuje. V kombinaci levandulové s krémově žlutým očkem byl vystaven i pěkný klas amerického kultivaru Showbound (21 p.), který je již několik let stabilně zabydlen, pro své vlastnosti, v mém sortimentu.              

 

Výstava gladiol byla doplněna o několik zajímavých plastik místního řezbáře Luďka Krtičky. Návštěvníci si mohli opět nakoupit sazenice do svých zahrad, navštívit paralelně probíhající výstavu malých hospodářských zvířat (drůbež, králíci a další), koupit upomínkové a dekorační předměty nebo opět ochutnat myslivecké speciality. Tam se ovšem s dlouhými frontami nic nezměnilo, pro starší lidi je vystát si frontu velice úmorné a nepohodlné - až jsem je litoval.

 

Místní nadšenkyně si mohou opět udělit jedničku s hvězdičkou. Úroveň a zázemí výstavy nemají chybu, výstavu vždy prolíná přátelská a lidská atmosféra a já se již v den odjezdu z výstavy těším, že zase budu moci dalším rokem místní nadšenkyně navštívit, v den přípravy výstavy si dát v Hostinci Peterka vynikající dva nebo tři Keprníky a s vystavovateli probrat, jak se jim osobně a profesně daří a trochu si s nimi zapolemizovat na pěstitelská i společenská témata.