TOP 10 kultivarů v roce 2015

23.08.2015 13:00

Pěstitelská sezóna je prakticky za námi a můžeme rekapitulovat. Nemá cenu se rozepisovat o složitém ročníku, kterého jsme byli svědky. Každého z nás negativně ovlivnil. V žebříčku letošních deseti nejlepších kultivarů se tedy bude, v mých podmínkách, hlavně kardinálně promítat, mimo jiné, odolnost těmto negativním aspektům složitého pěstitelského ročníku - suchovzdornost, vitalita, plasticita kultivaru, schopnost udržet rovný klas, mechanická odolnost horkým teplotám, atd.

 

Letošní ročník lépe zvládaly miniatury, naopak nesvědčil u mě modrým kultivarům obecně.  Každý z nás se jistě dočkal zklamání jindy stabilních kultivarů, což je přirozené. Doslova prubířským kamenem, vůči horkému a suchému počasí, byla schopnost udržet rovný stonek a svěží klas, zde několik desítek kultivarů zklamalo.

 

Všechny své semenáče, které letos znatelně křivily stonek, jsem nekompromisně vyřadil.  Po 10. - 11. srpnu šla kvalita gladiol na mé zahradě hodně dolů, v tuto dobu byl nejvíce patrný negativní vliv horkých dnů na kvalitu klasů. I 20 - 25pukové klasy měly často jen 30 cm, klasy rozkvétaly prakticky uprostřed a spodní poupata byla v barvě, o zaschlých špičkách a deformacích ani nemluvě - byl to nehezký pohled. Pomyslně bych tedy rozdělil pěstitelskou sezónu tímto datem na dvě rozdílné etapy. Před ní jsem měl velmi pěkné mečíky, po ní velmi slabé.

 

Potěšující pro mě ovšem je, že v tuto dobu kvetly mé růžové semenáče PS 14/19 a PS 14/20, které boj s podmínkami, po uvedeném datu, zvládly nejlépe ze sortimentu gladiol, které kvetly po 10. srpnu. Jsou tedy dobrým příslibem do budoucna a měly by vydržet i tvrdé podmínky, jelikož nepochází z ideálních podmínek Hané a jiných řepařských pěstitelských oblastí. S letos o něco slabší Patricií Ann jsou toto již druhým rokem nejlepší růžové mečíky, kterými disponuji. Na výstavě v Žirovnici jsem oba semenáče vystavil a lidem se líbily.  

 

A nyní již k pořadí:

 

1.) DANDY (Rýpar 2010) - Dlouhodobě absolutní stálice v sortimentu. Špatné pěstitelské ročníky zvýrazní jeho kvalitu. Má nekompromisní dvouřad bez mezer a skvělé uchycení květů. Loni druhý, letos zaslouženě první. Všechny hlízy podržely výstavní parametry a kvalitu. Z brutu roste špičkově a vyznačuje se skvělou množivostí.  

2.) DOMINA (Rýpar 2013) - Po roční přestávce opět v desítce nejlepších. Jakoby horké klima ani nemělo vliv na délku a stavbu jejích klasů. Vystavil jsem její famózní 29pukový klas délky 85 cm na výstavě v Rybniku. V den hodnocení splňoval všechny parametry pro zisk Grand Championa, těžko mu za něco odečíst body. Přesvědčila mě navíc v druhé dekádě srpna, kdy většina odrůd selhávala. Je pozdnější, než je běžný Rýparův standard.

3.) SHOWBOUND (Hartline 2008) - Po loňském zklamání, kdy se tento kultivar projevil mezerovitostí stavby, naprostá změna k lepšímu. Umí klasy dlouhé přes 75 cm a 24 - 25 puků, což se u něj ani běžně neuvádí. Líbí se mi jeho barevná kombinace levandulové se žlutou. Výstavní paráda mezi růžovobílou nudou, letos s dokonalou stavbou. Přerůstá svou kategorii 400 do 500. 

4.) CHEERY PINK (Hartline 2013) - Kdo by nebyl okouzlen barvou této krásky? Letošní milé překvapení s velmi dobrou stavbou a stabilními klasy nad 20 puků. Nelze jí odolat, jednoznačný barevný přínos v sortimentu. Okouzlila mě natolik, že dostala krásné čtvrté místo, i když existují gladioly s lepšími parametry.

5.) COOL WHITE (Hartline 2008) - Letos s Juráškem nejlepší mezi miniaturami. Stabilních 25 puků, rovný klas a stavba bez mezer na dlouhém stonku. Bez odsazení prvního květu, což bývá často nešvar miniatur. Famózní dvouřad.

6.) WHITE SONG (Koníček 2013) - Krásná kombinace čistě bílé s krémovými spodními petály. Stavbě se letos nedalo nic vytknout a všechny hlízy měly minimálně 24 puků na rovném stonku. Zasloužené vysoké umístění, skvěle odolával nepříznivému projevu letošního ročníku. Byl velmi pěkný na výstavě v Bytči. Světová špička ve své kategorii.

7.) REMUS (Václavík 2004) - Další zasloužené umístění pro svou stabilní výstavní kvalitu všech klasů. Divácky atraktivní barevná kombinace trochu podobná Aaralyn v jiném barevném odstínu, ale s lepším uchycením květů. Ani náznak křivení dlouhého stonku a skvělá odolnost klasu horkému klimatu.

8.) BARBORKA (Rýpar 2008) - Mezi nejranějšími mečíky je to jasná jednička. Pevné uchycení květů, rovný klas, až 30 puků. Jedinou výtku mám občas k horšímu postavení prvního květu u nejdelších klasů, které ale není pravidlem.

9.) PATRICIA ANN (Longhenry 2007) Letos byla kratší než loni, ale stále je to jasná královna mezi růžovými kultivary, kterými disponuji. Žádný kultivar, když se ve váze napije, nemá tak okouzlující nákvět bez mezer a charizma. Letos dokonale prověřena, že umí podržet dlouhý rovný stonek. 

10.) ROBERT S. (Sprinkle 2003) - Maximálně stabilní kultivar, jehož krása vynikne hlavně ve váze, kde je umístěno několik jeho klasů zároveň. Bezchybná stavba klasu a ani náznak křivení lodyhy u všech hlíz. Milé překvapení letošního ročníku, zdá se mi každým rokem, kdy provádím pozitivní selekci, lepší a lepší.