TOP 10 kultivarů v roce 2016

03.09.2016 16:10

Konec vegetace se blíží, vykvétají mi klasy už jen z malých hlíz a je tedy na čase rekapitulovat. Letošní ročník byl suchý jen na úplném počátku vegetace a také na jejím konci. Červen a červenec byly provázeny dostatečnými dešťovými srážkami a chladnějšími teplotami, proto letos není možné se na počasí obecně vymlouvat - bylo asi pro gladioly nejvhodnější, co je pěstuji. Sucho a horké počasí opět nastoupilo v druhé polovině srpna a počátku září. Nejhorší chvíle jsem zažil 28.5., kdy přišel přívalový déšť s kroupami - spadlo 40 mm vody a ledu během 20 minut. Dobitý byl převážně brut, na kterém to bylo vidět několik týdnů, menší část, ovšem nezanedbatelná, také uhynula. Výsadba hlíz to zvládla lépe, protože jsem ji sázel až počátkem května kvůli Floře Olomouc. Toto řádění počasí ovšem nejvíce schytala kukuřice, rajčata, česnek, brambory a kosatce.

 

Když letošní ročník rekapituluji, napadají mě myšlenky, že ani normálně nepršelo - silných přívalových dešťů jsme letos zažili několik a naprosto chyběly "hodné" deště, kdy naprší v poklidu přes noc 10-20 mm. Pěstitelé na Moravě a Slovensku si srážek užili dokonce více, než ti v Čechách. A nemohu si také odpustit utrousit poznámku, že letošní ročník dal na frak politické agendě globálního oteplování, která systematicky utahuje šrouby občanských svobod a šikanuje slušné občany nesmyslnými nařízeními marxistické EU.

 

Dobrý pěstitelský ročník stíral rozdíly mezi výbornými a průměrnými pěstiteli, proto mě letos obzvlášť potěšilo, že i mé semenáče začaly bodovat ve velké konkurenci na výstavách. My pěstitelé, kteří nemáme půdu v řepařské pěstitelské oblasti, se ovšem i tak musíme snažit více, abychom byli na výstavách konkurenceschopní. Kvalitní gladioly u nás jsou podmíněné většími nároky na péči, selekci a znalosti fyziologie rostlin, samotný dobrý pěstitelský ročník nám pomáhá jen z části.

 

Z důvodu letošních nadprůměrně dobrých podmínek pro růst gladiol se ve velké míře do žebříčku promítá stabilita kvality parametrů u dostatečně namnožených kultivarů, v žebříčku tedy nenajdete kultivar, který letos nevytvářel stabilně pěkné klasy. A nyní již k nejlepším deseti odrůdám gladiol na mé zahradě:

 

1.) PATRICIA ANN (Longhenry 2007) - Letos jsem tuto růžovou krásku dovezl na tři výstavy a všude byla výborná. Vyniká rovným klasem a dokonalým nákvětem bez mezer. Tato supervýstavní pětistovka je etalonem růžových kultivarů a dosud žádný růžový kultivar ji svou krásou nepřekonal. Optimálně nakvétá a dlouho udrží spodní květ svěží. Samozřejmostí je geneticky podmíněná stavba bez mezer. Nelíbí se ovšem hodnotitelům výstav, proto bych je odkázal na pravidla NAGC hodnocení gladiol, které jsem pro potřeby organizace přeložil.

2.) STAR PERFORMER (Hartline 2007) - Kultivar, který se vyznačuje naprosto famózní vitalitou a plasticitou. Letos minimálně 25 puků i z menších hlíz, na Floru jsem dovezl tři klasy, které měly dokonce 27-28 puků. Stejné parametry měl i klas z Rapotína. Občas špatně uloží první květ, ale pozitivní vlastnosti tento nešvar převáží. Vyniká rovným stonkem a jeho kvalita se umocní v kytici, kdy je ještě hezčí. Protože se jedná o holandský typ gladioly, tak je Star Performer v našich končinách nedoceněn.

3.) DANDY (Rýpar 2010) - Pěkná barva i stavba a dokonalá množivost z něj dělají dlouhodobě mého favorita. Vyhovují mu spíše těžší pěstitelské ročníky, kdy se projeví jeho kvalita ještě ve větším měřítku. Jedná se o stabilní a zdravý kultivar "do nepohody". Vyniká kvalitní genetikou tvořit pěkné dvouřady.

4.) SANTA MARIA (Šaran 2015) - Příklad kultivaru, který potřebuje dokonalé pěstitelské podmínky. Pěstuji ji tři roky už od semenáče. První rok podprůměr, loni vyhořela, letos dala výborné výstavní klasy. Jelikož jsem nezaujatý, letos si tedy zaslouží vysoké umístění. Každým rokem, i když zrovna nedá dobré klasy, se ovšem vyznačuje tvorbou velkého brutu, ze kterého výborně roste a sytě zelenými listy, které jsou až silážního charakteru. Letos vyhrála zaslouženě hodnocení diváků na výstavě v Rybniku a ten nejhezčí z jejích tří klasů by si určitě zasloužil ocenění nejvyšší. Na tento kultivar je v protisvětle parádní pohled.

5.) AARALYN (Alleman 2007) - Zdravý mečík, stabilně s rovným stonkem a pěknou barevnou kombinací. Dvouřad bez mezer. Nebyla hlíza, která by letos zklamala. Barevná kombinace se líbí laickým návštěvníkům výstav.

6.) SHOWBOUND (Hartline 2008) - I letos byl tento méně rozšířený kultivar vynikající. Plusem je atraktivní barevná kombinace a stabilní dvouřady, které dává už druhým rokem. Vytvářel 23-25 puků a klasy dlouhé okolo 70 cm. Zelená část rostliny je syté barvy a velmi zdravá.

7.) MINICAR (Rýpar 2016) - Vynikající zdravá dvoustovka s perfektním sytým hnědým vybarvením a pěkným červeným očkem. Stabilně dlouhé klasy ve dvouřadu s 24 puky, což je na hnědáka nebývalé. Dva roky po sobě excelentní a ve své barevné kategorii suverénní první místo.

8.) PANÍ MILENA (Rýpar 2016) - Parádní raná odrůda s širokým nákvětem bez mezer. Pětistovka s dlouhým rovným klasem a výborným zdravotním stavem. Když jsem Paní Milenu viděl poprvé kvést ještě jako semenáč, byl jsem její krásou okouzlen. Z brutové hlízy nečekejte velký klas, v plné parádě se projeví až druhým rokem z větších hlíz.

9.) BABSBILL (Peeters 2011) - Loni tento kultivar velmi zklamal, letos ovšem ze všech hlíz předvedl velkou kvalitu. Pěkný dvouřad, dlouhé rovné klasy, bezproblémový zdravotní stav. Jeho dlouhý mohutný klas na výstavě v Neznašově byl výborný a po zásluze návštěvníky obdivován.

10.) MY ROSE (Madeson 2002) - Krásná barva, rovné klasy a moc pěkné dvouřady nenápadně katapultovaly tuto parádu mezi desítku nejlepších.