TOP 10 kultivarů v roce 2018

30.09.2018 19:35

Ve chvíli, kdy mi zbývá sklidit jen hlízy semenáčů, které letos již nestihly poprvé vykvést a hlízečky z letošních výsevů, nastal čas sestavit tradiční žebříček deseti nejúspěšnějších kultivarů. Letošní ročník považuji teplotně a srážkově za nejextrémnější, který jsem zažil, a proto se v žebříčku prosadily ty kultivary, které jeho záludnosti zvládly nejlépe. V loňském, srážkově přijatelném roce, bylo z čeho vybírat, letos zklamaly i stálice, které mi každoročně dávaly pěkné klasy. Letos jsem začal kvést až první srpnový týden, proto šly všechny kultivary rovnou do tropických podmínek, ovlivněny byly i rané materiály, které mají většinou proti pozdním tu výhodu, že těmto teplotním extrémům předejdou... Letos se tomu tak ovšem nestalo...

 

Po sklizni hlíz mohu říci, že letošní ročník se v mých podmínkách negativně projevil i při tvorbě brutu. I ty kultivary, které spolehlivě brutují, zklamaly. Hlízy, které jsem nechal vykvést, nebrutovaly dokonce vůbec... Není to tragédie, pro sebe si potřebné hlízy namnožím, ale nabídka pro pěstitelský rok 2020 tak bude množstevně silně omezená.

 

A nyní již k jednotlivým pozicím:

 

1.) STAR PERFORMER (Hartline 2007) - Nedával sice takové množství puků, lako loni, ale absolutně spolehlivý, vitální, zdravý a s výbornou stavbou a na dlouhých klasech. Každý klas byl kvalitní...

2.) GINFIZZ (Rýpar 2014) - Dlouhý klas, rovný stonek, výtečná stavba, vynikající odstín syté vínové barvy a vitalita ho posunují na druhé místo...

3.) CLARENCE´S CHOICE (Brasher 1993) - Výborně zvládl nástrahy ročníku, všechny klasy, které jsem sklidil, měly parametry, za které se tento letitý kultivar na výstavách nemusel vůbec stydět.

4.) OF SINGULAR BEAUTY (Welcenbach 1992) - U tohoto kultivaru se mi daří vyselektovat zdravou bezvirózní populaci a výsledek je znát. Bez náznaku křivení stonku a vždy vynikající stavba. Grand Champion letošní výstavy v Rapotíně.

5.) BOY O´ BOY (Hartline 2005) - Ačkoliv je tento kultivar pozdní, exceloval vitalitou a sytostí zelené listové barvy již během růstu a na zářijovou  výstavu v Myslowicích se mi odměnil dvěma špičkovými klasy. Podobný kultivaru Vanilka, avšak s delším stonkem a lepším zdravotním stavem. Tendence ke křivení stonku, pokud tomuto jevu nastanou vhodné podmínky.

6.) PATRICIA ANN (Longhenry 2007) - Vynikající výstavní obr vždy s excelentní stavbou a nekompromisním zdravotním stavem. V kategoriích 400 a 500 mu žádný jiný růžový mečík nesahá kvalitou ani po kotníky.

7.) OLYMPIA (Václavík 2005) - Pozdnější kultivar, který na závěr sezóny příjemně překvapil. To, že má špičkovou barvu, to se o něm ví, letos ovšem překvapil i architekturou klasu. To mu vyneslo ocenění na výstavě v Myslowicích v podobě Grand Prix výstavy a rovněž i první místo mezi třemi klasy. Excelovala i aranžovaná kytice o osmi klasech.

8.) PANÍ MILENA (Rýpar 2016) - Letos sice nedosahovala velikostní kategorie 500, ale opět bez problémů rostla a vyznačovala se stavbou bez mezer. Naprostá ročníková stabilita.

9.) VANILKA (Mikulášek 2014) - Pozdní mečík, který má výborné výstavní předpoklady. Zmíněný Boy O ´Boy překonává pokaždé rovným stonkem. Dle tabulek NAGC suverénně nejlepší klas na letošní výstavě v Neznašově.

10.) BARUNKA (Rýpar 2017) - V mých podmínkách letos nejlepší miniatura. Špičkové růstové vlastnosti, odolnost chorobám, bezchybná stavba. Loňské první místo neobhájila, ale i tak se jedná o velmi spolehlivý mečík.