TOP 10 kultivarů v roce 2019

15.09.2019 19:57

Letošní rok byl v mém regionu opět něčím unikátním. Stačí se podívat na rozdělení srážek v klíčových pěstitelských  měsících: duben - 0 mm, květen - 110 mm, červen + červenec - 18 mm a jak to mnohdy bývá, tak následně mokré žně. Nikdy se mi nestalo, že bych zažil duben, kdy by ani nekáplo nebo, že bych v druhé polovině června zažil týden pětatřicítek s maximem 36,5 oC.

 

Každým rokem se tak něčemu přiučím a své pěstitelské oko mám stále přísnější. Přírodě se pěstitelsky a šlechtitelsky přizpůsobuji a na výstavách dokazuji, že to jde zvládnout i bez kapkové závlahy a britské posedlosti s vyvazováním k bambusovým tyčím, různými kreacemi s vatou nebo umísťováním gladiol do kbelíků s vodou s ledem. 

 

Můj žebříček se z důvodu letošních specifik opět trochu obměnil. Pěstitelské sezóně obecně dominovaly Rýparovy kultivary a většina mých semenáčů. Některé novinky, naopak, vyhořely.

 

A nyní již k jednotlivým pozicím:

 

1.) BARUNKA (Rýpar 2017) - Každý klas se vyznačoval výbornou stavbou i délkou a dlouhým rovným stonkem. Špičková vitalita kultivaru, líbezná barevná kombinace a ročníková stabilita. Vždy favorit výstav, ve své kategorii se v rukou dobrého pěstitele pokaždé umístí.

2.) PATRICIA ANN (Longhenry 2007) - Vynikající výstavní obr a nejlepší pětistovka, která mi prošla rukama. Vždy s excelentní stavbou a nekompromisním zdravotním stavem. Pokaždé favorit na Grand Championa - 80cm klas s 26 puky, vystavený v polském Rybniku, by dominoval i na britských ostrovech.

3.) DANDY (Rýpar 2010) - Letos se mu opět dařilo, sklidil jsem z něj mnoho pěkných výstavních klasů. Bezkonkurenční na výstavě v Bytči. Famózní barva, nákvět a pevnost květů.

4.) DARK RIDE (Šmída 2019) - Společně s Barunkou nejlepší současná výstavní dvoustovka. Bezchybná stavba, sytá barva, nákvět bez mezer, navíc se jednoduše pěstuje.

5.) CLARENCE´S CHOICE (Brasher 1993) - Výstavní klasika, vynikající vitalita, abnormální letošní délka klasu.

6.) ADMIRAL USHAKOV (Baranov 2009) - Robustní ruský modrák s levandulovými tóny a dlouhým klasem. Okamžitě jsem jej použil ke křížení a nevystavoval jej. Překvapení sezóny.

7.) PROCYON EXOTIC (Václavík 2009) - Nejlepší mezi Václavíkovými exotiky. Dlouhé klasy, bohatý nákvět bez mezer, špičková vitalita. Letos kvalitní rovné lodyhy.

8.) PATHOS (Rýpar 2015) - Letos se umístil pro svou vitalitu společně s neskutečně dlouhými klasy. Květy některých jedinců přerostly dokonce do kategorie 500.

9.) ŠARLOTKA (Koníček 2018) - Hezká barevná kombinace a kvalitní stavba. Rostliny jsou robustní a vitální. Další z milých překvapení pěstitelské sezóny.

10.) SHOWBOUND (Hartline 2008) - Spolehlivý výstavní mohutný kultivar. Jednoduše se pěstuje a nemá výrazná pěstitelská rizika.