TOP 10 kultivarů v roce 2021

16.09.2021 16:00

V období před sklizní hlíz nastává chvilka času ke krátké rekapitulaci a vytvoření seznamu nejlepších deseti kultivarů na mé zahradě, který tradičně zveřejňuji. I letošní pěstitelský ročník s dostatkem srážek během vegetace, kromě měsíce června a první poloviny září, mým mečíkům přál, což se projevilo v úspěšné výstavní sezóně, která je zdokumentovaná v galerii z výstav. 

 

Jelikož si ještě plně vybavuji pěstitelskou sezónu, tak sestavit žebříček deseti nejlepších bylo poměrně snadné:

 

1.) BARUNKA (Rýpar 2017) - Vynikající pěstitelská vitalita a každoroční stabilita, každý klas se opět vyznačoval výbornou stavbou i délkou a dlouhým rovným stonkem. Vždy favorit výstav v kategorii 200, zisk titulu Grand Champion v Holešově; 1. místo v Rapotíně v kategorii 200.

2.) DARK RIDE (Šmída 2019) - Společně s Barunkou nejlepší česká výstavní dvoustovka. Kvalitní stavba, sytá barva, dlouhé klasy, nákvět bez mezer, pěstitelská spolehlivost. Výstavní architektura klasu i u pěstitelů, kteří mají obecně s tímto atributem problém.  

3.) PATRICIA ANN (Longhenry 2007) - Vitální a zdravá královna pětistovek letos opět zazářila jak na zahradě, tak i v hodnocení výstav. Na třech výstavách mi brala první místo v kategorii 500. Dále netřeba nic dodávat.

4.) BEAUTIFUL DAY (Šmída 2021) - Nádherná barevná exotická kombinace s vitalitou Pulchritude a skvělou architekturou klasu.

5.) ELOISE (Ehl/Lelek 2010) - Letos velice spolehlivý kultivar s mohutnými klasy a velkou stabilitou v rámci jednotlivých pěstovaných hlíz. Mohl by být ještě výš, nebýt tradičního uložení spodních dvou květů v jednořadu.

6.) IMPERIAL (Šmída 2021) - Synonymum vitality, špičkového růstu z brutu a architektury klasu. Dominantní mezi nejranějšími kultivary. Řadě lidí se líbí jeho netradiční matná barva, stejně tak řadě ne - patřím do té první skupiny, jinak bych ho nepojmenoval.

7.) DRYÁDA (Rýpar 2014) - Letos Dryáda excelovala mohutnými klasy, nákvětem a vitalitou. Každý uříznutý klas byl s kvalitními parametry, v rámci jednotlivých hlíz prakticky bez výkyvů.

8.) PATHOS (Rýpar 2015) - Mohutné velmi dlouhé klasy, vitalita a vyrovnanost jednotlivých klasů.

9.) CLARENCE´S CHOICE (Brasher 1993) - Výstavní  stálice, dlouhé rovné klasy s kvalitním nákvětem. Zisk titulu Grand Champion v Polsku.

10.) RED BULL (Šmída 2018) - Opět byl vynikající na začátku sezóny, stabilní klasy s nasazením poupat do výborného dvojřadu, výborná vitalita a barva, tradičně vynikající růst z brutu. Vykvétá před výstavami, nicméně jeden z posledních sklizených klasů v sobotu v Holešově svými parametry vynikal.