TOP 10 kultivarů v roce 2022

14.09.2022 14:00

V období před sklizní hlíz nastává chvilka času ke krátké rekapitulaci a vytvoření seznamu nejlepších deseti kultivarů na mé zahradě, který tradičně zveřejňuji. Letošní rok  byl diametrálně odlišný, dostatek srážek z loňského roku vystřídal extrémní ročník, asi nejtěžší, který za 10 let pamatuji.

 

Velké červnové, červencové a srpnové sucho, které za vysokých teplot nejde uzalévat, ještě umocnilo srpnové období mezi 18.-24. dnem, kdy teploty atakovaly sedmatřicítky, farmářům doschly pšenice "na stojáka", jako by již tak nestačila 3 - 3,5x spekulativně dražší dusíkatá hnojiva, než v době, kdy se před rokem 2020 žilo ještě relativně "normálně" a politici NATO/EU si ještě dříve nevzali Orwellovu dystopii 1984 za svůj totalitní manuál.

 

Řada kultivarů vytvářela krátké klasy cca 30-35 cm s horní třetinou klasu naprosto uschlou, jako by po desikaci. Takové se v mém výběru, samozřejmě, neobjevují, byť těch zklamání bylo dost:

 

1.) MARGARET THATCHER (Šmída 2022) - Kultivar, který letos poměrně suverénně na mé zahradě dominoval a potvrdil papírové předpoklady. Horké periodě svým pozdním kvetením utekl a po výstavách vytvářel znamenité klasy na dlouhém stonku. Většina klasů byla mezi 26 - 28 puky, našel se i třicetipukový, což je informace hlavně pro ty, kteří uznávají pouze tento parametr a ostatní vlastnosti je nezajímají.

2.) DARK RIDE (Šmída 2019) - Společně s Barunkou nejlepší česká výstavní dvoustovka. Kvalitní stavba, sytá barva, dlouhé klasy, nákvět bez mezer, pěstitelská spolehlivost. V Rapotíně letos tento kultivar opanoval kategorii miniatur.

3.) SATURN V (Šmída 2022) - Další z kultivarů, který úspěšně zvládl úskalí letošního ročníku. Vysoký standard řezových klasů s výbornou výstavní stavbou. I letos na výstavě v Polsku bodoval.

4.) IMPERIAL (Šmída 2021) - Synonymum vitality, špičkového růstu z brutu a architektury klasu. Dominantní mezi nejranějšími kultivary.

5.) PATRICIA ANN (Longhenry 2007) - Vitální a zdravá královna pětistovek byla letos opět na výstavách úspěšná. V Rapotíně zvítězila ve své kategorii a v Neznašově obdržela ocenění Grand Champion. Málokterý kultivar pěstuji tak rád.

6.) BEAUTIFUL DAY (Šmída 2021) - Nádherná barevná exotická kombinace s vitalitou Pulchritude a dobrou stavbou  klasu. Příklad, jak má barevně atraktivní okáč vypadat.

7.) SHOWBOUND (Hartline 2008) - Letos velmi spolehlivý kultivar, který se vyznačoval vysokým standardem nařezaných klasů, což mohli vidět návštěvníci výstavy v Polsku.

8.) BARUNKA (Rýpar 2017) - Ačkoliv Barunce probíhající ročník trochu zkrátil klasy a našly se tak odolnější kultivary, svou kvalitu opět potvrdila. Vždy favorit výstav v kategorii 200.  

9.) ZÁZVOROVÁ ČOKOLÁDA (Domský 2019) - Bravurně se vypořádala s nástrahami ročníku a dávala nadprůměrné a dlouhé klasy.

10.) RED BULL (Šmída 2018) - Opět byl vynikající na začátku sezóny, stabilní klasy s nasazením poupat do výborného dvojřadu, výborná vitalita a barva, tradičně vynikající růst z brutu. Ranostně stejnou Paní Milenu letos v kvalitě o třídu předčil, proto si umístění opět zaslouží...